Składniki:
marynata:
makaron:
Przyrządzenie:
Składniki marynaty wymieszać i pozostawić w niej rybę na około 30 minut.
Przełożyć łososia na blaszkę i piec około 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Podczas pieczenia gotować marynatę przez 4 minuty wraz z sezamem.
Po 5 minutach łososia polać marynatą, która dzięki gotowaniu jest bardziej gęsta.
Piec przez kolejne 8-10 minut.
Makaron przygotować al dante, odcedzić, zahartować, przełożyć do miski.
Wlać łyżkę oleju sezamowego, dobrze wymieszać.
Pozostały olej rozgrzać w woku, smażyć dymkę, chili, imbir i sezam przez około minutę.
Dodać makaron, jasny sos sojowy, sok z limonki.
Podgrzewać, aż całość będzie ciepła.
Kolendrę dodać do makaronu przed samym podaniem.
Podawać:
Z ćwiartką limonki.