Ryby: Łosoś w miodowo-sezamowej marynacie

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety łososia
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 ćwiartki limonki

marynata:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

makaron:

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 4 cebule dymki, pocięte na ukośne plasterki
  • 1 czerwona chilli bez nasion, drobno posiekana
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Przyrządzenie:

Składniki marynaty wymieszać i pozostawić w niej rybę na około 30 minut.
Przełożyć łososia na blaszkę i piec około 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Podczas pieczenia gotować marynatę przez 4 minuty wraz z sezamem.
Po 5 minutach łososia polać marynatą, która dzięki gotowaniu jest bardziej gęsta.
Piec przez kolejne 8-10 minut.
Makaron przygotować al dante, odcedzić, zahartować, przełożyć do miski.
Wlać łyżkę oleju sezamowego, dobrze wymieszać.
Pozostały olej rozgrzać w woku, smażyć dymkę, chili, imbir i sezam przez około minutę.
Dodać makaron, jasny sos sojowy, sok z limonki.
Podgrzewać, aż całość będzie ciepła.
Kolendrę dodać do makaronu przed samym podaniem.

Podawać:

Z ćwiartką limonki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie