Ryby: Łosoś w borowikach

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 2 porcje łososia po około 150 g
  • 20 g suszonych borowików
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • rozmaryn
  • cytryna

Przyrządzenie:

Grzyby włożyć do rondla, wlać 3/4 szklanki zimnej wody, wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia wyjąć grzyby z wody i osuszyć kładąc na papierowy ręcznik.
Nóżki pokroić na mniejsze kawałki, kapelusze pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć grzyby, oprószyć solą i smażyć przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
Na patelnię z grzybami wlać wodę, w której moczyły się grzyby (bez osadu z dna rondelka),
dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Przykryć i dusić przez około 15 minut, aż grzyby będą miękkie.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ją z sosem grzybowym na patelni.
Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić z ognia.
Rozgrzać patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą patelnię).
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą.
Ułożyć na patelni i obsmażać z każdej strony przez 2-3 minuty pod przykryciem z folii aluminiowej.
Ułożyć go na gorącym sosie grzybowym, posypać natką pietruszki i udekorować rozmarynem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie