Ryby: Łosoś na parze z pesto z rukoli

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z łososia, po około 150 g każdy
  • 6 młodych ziemniaków
  • 100 g zielonej fasolki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto:

  • 3 garście umytej rukoli
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 fileciki anchois w oliwie
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • szczypta soli morskiej

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować na parze około 20-25 minut.
W połowie gotowania dodać fasolkę. Łososia umyć i gotować na parze około 10 minut.
Zmiksować ręcznym blenderem pesto, stopniowo dolewając oliwę oraz ewentualnie rozcieńczając pesto odrobiną wody.
Na talerzach ułożyć ziemniaki, fasolkę i łososia.
Polać sosem pesto. Posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie