Ryby: Krokiety z dorsza

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 500 g gotowanego lub pieczonego dorsza
  • 2 ziemniaki
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki startego selera
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, ostudzić i pokroić w grubą kostkę.
Z mąki, jajek, mleka i 1 łyżki oleju sporządzić ciasto.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i dodać do ciasta wraz z selerem, ziemniakami, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać podzielonego na małe kawałki dorsza i jeszcze raz wymieszać.
Z masy uformować krokiety, które wkładać łyżką na patelnię i smażyć 5 minut na złoty kolor.
Krokiety osączyć z oleju.

Podawać:

Polane keczupem, z frytkami i sezonową surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie