Ryby: Kotlety ze śledzi

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg świeżych śledzi
  • 200 g tartej bułki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ szklanki oleju
  • sól

Przyrządzenie:

Śledzie oczyścić, dokładnie wypłukać, usunąć ości.
Ryby zemleć w maszynce.
Cebulę umyć, drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu nie rumieniąc.
Zieloną pietruszkę posiekać.
W miseczce wymieszać zmielone śledzie, cebulę,
1 łyżkę tartej bułki, pietruszkę, śmietanę, wbić jajka i posolić.
Jeszcze raz dobrze wymieszać i formować małe kotleciki.
Obtaczać je w tartej bułce i smażyć na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać:

Z ziemniakami ugotowanymi na sypko i surówką sezonową.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie