Ryby: Kotleciki z tuńczyka

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża posiekana cebula
  • 3 (lub mniej) zielone papryczki chili drobniutko posiekane
  • 250 g ziemniaków
  • ½ butelki oleju do głębokiego smażenia
  • 4 szczypty curry
  • ½ limonki
  • 1 jajko
  • 120 g tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzanie:

Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.
Osączyć tuńczyka, podzielić na mniejsze kawałki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na małym ogniu.
Włożyć cebulę, chili i curry, smażyć, aż cebula się przyrumieni.
Dodać tuńczyka i smażyć przez 3-5 minut.
Dodać ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Roztrzepać jajko na głębokim talerzu, na płaski talerz wysypać tartą bułkę.
Z masy rybno-ziemniaczanej ulepić nieduże kuleczki.
Kuleczki panierować najpierw w jajku, a potem w tartej bułce.
Smażyć w pozostałym, głębokim oleju na brązowy kolor.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie