Składniki:
Przyrządzanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.
Osączyć tuńczyka, podzielić na mniejsze kawałki.
Rozgrzać 2 łyżki oleju na małym ogniu.
Włożyć cebulę, chili i curry, smażyć, aż cebula się przyrumieni.
Dodać tuńczyka i smażyć przez 3-5 minut.
Dodać ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Roztrzepać jajko na głębokim talerzu, na płaski talerz wysypać tartą bułkę.
Z masy rybno-ziemniaczanej ulepić nieduże kuleczki.
Kuleczki panierować najpierw w jajku, a potem w tartej bułce.
Smażyć w pozostałym, głębokim oleju na brązowy kolor.