Ryby: Karp ze śliwkami

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 250 g mrożonych śliwek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na  dzwonka, posolić,
odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami.
Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec.

Podawać:

Z ziemniakami z wody i surówką z cykorii.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie