Ryby: Karp z pieczarkami w pomarańczach

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 1,2 kg filetów z karpia
  • 300 g pieczarek
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 5–6 łyżek tartej bułki
  • 3–4 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • listki melisy

Przyrządzenie:

Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki.
Pomarańcze dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć, pokroić w ósemki.
Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Ułożyć filety, posypać resztą tartej bułki i obłożyć pieczarkami.
Wokół ułożyć cząstki pomarańczy.
Polać winem i posypać wiórkami zimnego masła.
Zapiekać 40 minut w temperaturze 180°C.

Podawać:

Udekorowane listkami melisy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie