Składniki:
Przyrządzenie:
Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć, odkroić głowę i ogon, pokroić na dzwonki.
Każdy dzwonek posolić i obtoczyć w mące.
Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony,
następnie przewrócić na drugą stronę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C.
Piec 10-15 minut.
Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić. Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć.
W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę.
Dodać posiekaną natkę i pieczarki.
Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować.
Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem worcester, dusić około 5 minut.
Sos zagęścić mąką, zagotować, na końcu dodać śmietanę.
Rybę podawać zalaną sosem.