Ryby: Karp z pieczarkami

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • karp o wadze około 2 kg
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 50 g mąki
  • 30 g słoniny
  • 20 g cebuli
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu z kostki
  • biały pieprz
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g masła

Przyrządzenie:

Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć, odkroić głowę i ogon, pokroić na dzwonki.
Każdy dzwonek posolić i obtoczyć w  mące.
Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony,
następnie przewrócić na drugą stronę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C.
Piec 10-15 minut.
Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić. Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć.
W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę.
Dodać posiekaną natkę i pieczarki.
Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować.
Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem worcester, dusić około 5 minut.
Sos zagęścić mąką, zagotować, na końcu dodać śmietanę.
Rybę podawać zalaną sosem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie