Ryby: Karp z cebulą

Remigisz Szulc
02.11.2015

Składniki:

  • 750 g oczyszczonego karpia
  • 1 cebula
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju

Przyrządzenie:

Oczyszczonego karpia wypatroszyć, osuszyć papierowym ręcznikiem,
usunąć kręgosłup, pokroić na dzwonka i każdy kawałek głęboko naciąć.
Rybę posolić i popieprzyć.
Cebulę obrać, drobno pokroić, wymieszać z natką i 2 łyżkami oleju.
Mieszaniną tą wysmarować porcje karpia, wypełnić nią także nacięcia.
Przygotowane porcje ułożyćć na mocno rozgrzanym ruszcie, skropić lekko olejem
i opiekać po 3-5 min z każdej strony.
Gotowe ułożyć na półmisku i przybrać pomidorami, plasterkami cytryny lub  zieloną papryką.

Podawać:

Z chlebem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie