Ryby: Karp w sosie winnym

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 4 małe filety z karpia
  • 1 łyżka zmiażdżonych nasion kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1 pokrojona na ćwiartki cytryna
  • sok z ½ cytryny
  • 1 pokrojona na plasterki mała cebula
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina

Przyrządzenie:

Filety doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Rozgrzać masło i smażyć rybę po 2 minuty z każdej strony.
Dodać cebulę i doprawić pieprzem kajeńskim.
Podlać winem, sokiem z cytryny, przykryć i gotować 5 minut.
Wyjąć filety i trzymać w cieple. Sos zredukować na dużym ogniu.
Wmieszać do niego trochę masła, włożyć kawałki ryby, dodać natkę pietruszki.

Podawać:

Z białym chlebem oraz kawałkami cytryny.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie