Składniki:
Przyrządzenie:
Karpia sprawić i pokroić na grube dzwonka.
Włożyć do szklanego naczynia i wlać 0,75 l wina.
Przykryć i wstawić do lodówki na 6 godzin.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki umyć i posiekać.
Łodygi selera naciowego oskrobać, umyć i pokroić na grube plasterki.
Karpia osączyć z marynaty, osuszyć i obtoczyć w mące.
W rondlu rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulę.
Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz plasterki selera naciowego i smażyć przez 2 minuty.
Włożyć karpia i listki laurowe. Smażyć, aż ryba się zrumieni.
Oprószyć solą i pieprzem, zalać pozostałym winem
i dusić pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez około 30 minut.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, należy zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień i część płynu odparować.
Karpia ułożyć na półmisku.
Podawać:
Od razu.