Ryby: Karp smażony

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 1 karp ok. 1,5 kg
  • odrobina mąki
  • sól
  • masło
  • olej

Przyrządzenie:

Karpia oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb i płetwy, umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm.
Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła.
Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię.
Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu.
Zmniejszyć ogień, wlać na patelnię 2 łyżki wody i przykryć pokrywką na kilka minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie