Ryby: Karp po żydowsku

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • duży karp
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 marchewka
  • nieduży por
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 100 g opakowania rodzynek
  • płatki migdałów
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 bułka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Przyrządzenie:

Karpia wyfiletować, odzielając skórę, tak by jej nie uszkodzić, mięso zmielić.
Z pozostałych części ryby oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę
z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
ugotować wywar na małym ogniu przez 30-40 min, który następnie odcedzić.
Do zmielonego fileta dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną małą bułkę,
1 jajko, sól, pieprz i połowę rodzynek.
Tak przygotowanym farszem ryby nadziewać skórę karpia, zszyć i gotować na wolnym ogniu około 25-30 minut.
Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek i zalać galaretką.
Udekorować rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie