Ryby: Karp po węgiersku

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg sprawionego karpia bez głowy
  • 50 g słoniny
  • 2 strąki czerwonej konserwowej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • olej
  • ¾ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • nać pietruszki

Przyrządzenie:

Karpia opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na porcje.
Przełożyć paseczkami słoniny, posypać solą i pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić, podsmażyć na oleju.
W żaroodpornym naczyniu rozgrzać olej, ułożyć kawałki ryby.
Wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C.
Pomidory umyć, pokroić na cząstki, pokroić osączoną z zalewy konserwową paprykę.
Ułożyć warzywa na rybie wraz z cebulą, polać posoloną śmietaną, posypać pieprzem i papryką.
Piec jeszcze około 20 minut.

Podawać:

Posypane posiekaną nacią pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie