Ryby: Karp faszerowany po staropolsku

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 1 karp około 1,5 kg
  • 500 g cielęciny
  • 100 g czerstwej bułki
  • 2 jajka
  • 3 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek

Przyrządzenie:

Karpia oskrobać z łusek, rozciąć brzuch i wyjąć wnętrzności, skrzela i oczy, wytrybować.
Cielęcinę, namoczoną w letniej wodzie i odciśniętą bułkę, zmielić.
Dodać posiekaną drobno cebulę, natkę oraz jaja i przyprawy.
Całość wymieszać na jednolitą masę, a następnie nafaszerować karpia wraz z głową.
Pozostałą cebulę pokroić w piórka i posypać rybę.
całość ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 140°C.

Podawać:

Na zimno z sosem czosnkowym i białym wytrawnym winem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie