Ryby: Flaczki z lina

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 800 g lina
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 1 słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Włoszczyznę umyć i oczyścić, pokroić w paski julienne, włożyć do rondla.
Zalać niedużą ilością wody, ugotować na półtwardo.
Lina oczyścić ze śluzu, wypatroszyć i odfiletować.
Nie skrobać, (łuska smażonego lub pieczonego lina rozpuszcza się).
Z głowy i ości ryby oraz osolonej wody ugotować wywar.
Filety pokroić w paseczki o długości 2 cm, szerokości ½ cm.
Obsmażyć je na gorącym maśle, dodać warzywa, wlać 3 łyżki wywaru rybnego, gotować 20 minut.
W pozostałym zimnym wywarze rozprowadzić mąkę i wlać do flaczków.
Zagotować delikatnie mieszając. Dodać śmietanę, przyprawić.
Zupą napełnić żaroodporne kokilki, zapiec w gorącym piekarniku.

Podawać:

Posypane natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie