Składniki:
Przyrządzenie:
Włoszczyznę umyć i oczyścić, pokroić w paski julienne, włożyć do rondla.
Zalać niedużą ilością wody, ugotować na półtwardo.
Lina oczyścić ze śluzu, wypatroszyć i odfiletować.
Nie skrobać, (łuska smażonego lub pieczonego lina rozpuszcza się).
Z głowy i ości ryby oraz osolonej wody ugotować wywar.
Filety pokroić w paseczki o długości 2 cm, szerokości ½ cm.
Obsmażyć je na gorącym maśle, dodać warzywa, wlać 3 łyżki wywaru rybnego, gotować 20 minut.
W pozostałym zimnym wywarze rozprowadzić mąkę i wlać do flaczków.
Zagotować delikatnie mieszając. Dodać śmietanę, przyprawić.
Zupą napełnić żaroodporne kokilki, zapiec w gorącym piekarniku.
Podawać:
Posypane natką pietruszki.