Ryby: Dorsz zapiekany z kurkami

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 cebula,
  • 300 g kurek
  • bulion drobiowy
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Przyrządzenie:

Cebulę i kurki oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle.
Zalać bulionem drobiowym i gotować 15 minut.
Do mąki dodać szczyptę soli, rozprowadzić śmietaną.
Sos wlać na patelnię, zamieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Filety oczyścić, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju.
Usmażone filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać wcześniej przygotowanym sosem.
Zapiekać około 20 minut.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie