Ryby: Dorsz zapiekany z dynią

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • 10 małych młodych ziemniaków
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 300 g filetów z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • ¼ cytryny
  • oliwa z oliwek extra virgin

Przyrządzenie:

Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ziemniaki zalać bulionem, dodać ziarenka pieprzu, 1 gałązkę tymianku i gotować przez 15 minut.
Po 10 minutach gotowania dodać dynię.
Filety z dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Rybę wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić.
Na patelnię żeliwną lub do naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, dynię i bulion.
Na wierzch ułożyć filety z dorsza, a pod rybę wcisnąć 2 gałązki tymianku.
Polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20-25 minut,
lub do czasu aż ryba będzie upieczona.
Dodatkowo na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla, zwiększyć temperaturę do 225°C.
W połowie grillowania przemieszać ziemniaki aby w miarę równomiernie się zrumieniły.

Podawać:

Polane sosem powstałym z pieczenia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie