Ryby: Dorsz zapiekany z boczkiem

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 4 filety z dorsza, po 200 g każdy
  • cebula
  • 50 g pieczarek
  • pęczek natki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 listek laurowy
  • ½ litra mleka
  • 4 cienkie plastry boczku
  • 3 łyżki bułki tartej

Przyrządzenie:

Cebulę obrać i drobno pokroić.
Pieczarki oczyścić i  pokroić w plasterki.
Umytą natkę drobno posiekać.
Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut, przełożyć do żaroodpornej formy.
Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i  ułożyć na pieczarkach.
Posypać natką, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy.
Mleko zagotować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka.
Mieszać aż powstanie gęsty sos.
Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175°C piekarniku.
Boczek podsmażyć. Ryby oprószyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku
i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Podawać:

Gorące.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie