Ryby: Dorsz z zielona sałatą i ziemniakami

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 2 avocado
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oregano

Przyrządzenie:

Ziemniaki umyć, mniejsze pokroić na pół, większe na ćwiartki, polać oliwą, dodać sól, pieprz, paprykę, oregano, wymieszać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.
Avocado pokroić wzdłuż na pół, następnie w plasterki, rozłożyć na talerzach.
Na avocado ułożyć groszek i pokroić w półksiężyce seler naciowy.
Sałatkę polać oliwą, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Z sałatką ułożoną obok dorsza z ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie