Ryby: Dorsz z wiśniami i cebulkami perłowymi

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki wiśniowej konfitury
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 słodkie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 8 cebulek perłowych z zalewy
  • 1 łyżka posiekanych ziół
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 mini kostka Pieprz kolorowy Knorr
  • 200 g konfitury wiśniowej

Przyrządzenie:

Filety pokroić na 8 kawałków po około 150 g.
Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w foremce żaroodpornej.
Wymieszać konfiturę z octem winnym i nałożyć na rybę.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Z folii aluminiowej oderwać 5 płatów o wymiarach 20 na 30 cm.
Złożyć folię tak, żeby powstały kieszonki o szczelnych brzegach.
Do każdej foliowej kieszonki włożyć po łyżce ziemniaków i cebulek, szczyptę ziół i 1 lub dwa kawałki ryby.
Do kieszonek wkruszyć mini kostkę przyprawową i dodać szczyptę kminu.
Szczelnie zawinąć otwarty brzeg kieszonki, wstawić do piekarnika na 8 minut.

Podawać:

Z konfiturą wiśniową.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie