Ryby: Dorsz z pesto i pomidorami

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 4 filety dorsza a 250 g
  • papryczka chili
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 8 łyżek Pesto Genovese Sacla
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Filety z dorsza przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Papryczkę umyć, usunąć pestki i posiekać.
Czosnek obrać, posiekać.
Pomidory pokroić i wymieszać z czosnkiem i chili.
Na wewnętrznej stronie każdego kawałka ryby rozsmarować porcję pasty z suszonych pomidorów oraz 2 łyżki pesto,
przykryć drugim kawałkiem ryby.
Pergamin posmarować oliwą, ułożyć rybę, skropić oliwą.
Paczuszkę zamknąć szczelnie, niezbyt ciasno, zwijając brzegi papieru.
Paczuszki z rybą ułożyć na blasze. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie