Ryby: Dorsz z czerwoną cebulą

Krzysztof Jagielski
02.11.2015

Składniki:

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka posiekanego estragonu
  • 700 g filetu z dorsza bez skóry i ości
  • 1 kostka rosołu warzywnego Knorr
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki posiekanej zielonej kolendry
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 cebula czerwona pokrojona w półtalarki

Przyrządzenie:

Przygotować marynatę:
Wlać do miski sok z cytryny, dodać ząbek czosnku, paprykę, kmin i estragon.
Rybę pokroić w paski szerokości 3 cm i dodać do marynaty.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Zagotować 250 ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Wymieszać i gotować minutę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Rybę obtoczyć dokładnie w mące i smażyć na gorącym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
Zalać bulionem, dodać kolendrę i posiekaną papryczkę chili.
Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej cebulę.

Podawać:

Z podsmażoną cebulą na każdej porcji ryby.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie