Ryby: Dorsz w warzywach

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 1 filet dorsza
  • ½ pokrojonego w plasterki pora
  • kilka słupków szafranu
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki sweet chili sos
  • kilka pociętych gałązek pietruszki
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera startego na grubych oczkach
  • ½ szklanki bulionu warzywnego przyprawionego sosem sojowym
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • ½ cebulki pokrojonej w piórka
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • kolendra
  • sweet chili sos
  • olej sezamowy
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Dorsza pokroić na średniej wielkości kawałki, które doprawić porem, chili, szafranem, pietruszką, solą i sokiem z cytryny.
Rybę wstawić na całą w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki rybę ugotować na parze.
W woku rozgrzać odrobinę oleju z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, cebulą, chili i sosem rybnym.
Do takiej mieszanki wrzucić warzywa i smażyć je 5 minut poczym wlać gorący wywar i dusić do chwili wyparowania wywaru.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić, doprawiając olejem sezamowym.

Podawać:

Na makaronie przykrytym warzywami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie