Ryby: Dorsz w sosie cytrynowym

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki ciemnego ryżu
  • ½ szklanki jasnego ryżu
  • ½ średniej cukinii (pokrojona w podłużne paski)
  • 1 marchewka (pokrojona w cienkie, podłużne paski
  • 1 mała, drobno pokrojona cebula
  • ½ papryki pokrojonej w podłużne paski
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sos cytrynowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • sok z ½ cytryny
  • cukier
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • szczypta startej skórki cytryny
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Rozmrożoną rybę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, skrapić sokiem cytrynowym, i obtaczyć w mące.
Odstawić w chłodne miejsce.
Sos:
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i wymieszać.
Zalać wywarem, wymieszać, dodać śmietanę.
Żółtko roztrzepać widelcem, dodać odrobinę sosu, wlać do rondla.
Ogrzać całość przez chwilę do zgęstnienia sosu.
Dodać sok z cytryny, cukier, skórkę cytrynową, sól pieprz.
Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek.
Dodać paprykę i marchew, gdy zmiękną cukinię. Gdy zmięknnie cukinia – odstawić.
Ugotować ryż.
Usmażyć rybę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek pomieszanej z roztopionym masłem na złocisty kolor.
Na talerzu ułożyć warzywa, rybę i ryż.

Podawać:

Polane sosem, z lekką sałatką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie