Składniki:
Przyrządzenie:
Rozmrożoną rybę natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem, skrapić sokiem cytrynowym, i obtaczyć w mące.
Odstawić w chłodne miejsce.
Sos:
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i wymieszać.
Zalać wywarem, wymieszać, dodać śmietanę.
Żółtko roztrzepać widelcem, dodać odrobinę sosu, wlać do rondla.
Ogrzać całość przez chwilę do zgęstnienia sosu.
Dodać sok z cytryny, cukier, skórkę cytrynową, sól pieprz.
Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek.
Dodać paprykę i marchew, gdy zmiękną cukinię. Gdy zmięknnie cukinia – odstawić.
Ugotować ryż.
Usmażyć rybę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek pomieszanej z roztopionym masłem na złocisty kolor.
Na talerzu ułożyć warzywa, rybę i ryż.
Podawać:
Polane sosem, z lekką sałatką.