Ryby: Dorsz w pomidorach

Maciej Piwowski
02.11.2015

Składniki:

  • 2 filety z dorsza, każdy po 150 g
  • ½ puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
  • 2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki świeżych pomidorków do dekoracji
  • ziemniaki z wody lub opiekane w piekarniku, ewentualnie chleb

Przyrządzenie:

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojony szczypiorek, cebulę i lekko poddusić.
Dodać pomidory z sosem, brązowy cukier, sos sojowy, listki tymianku, zagotować.
Gotować na małym ogniu przez 5 minut, dodać filety dorsza lekko oprószone solą i pieprzem.
Przykryć i gotować przez 10 minut.
W międzyczasie gałązki pomidorków posmarować oliwą, ułożyć na folii aluminiowej i zapiekać kilka minut.
Rozłożyć sos pomidorowy z patelni na 2 talerze, ułożyć po kawałku ryby, gałązce pomidorków, polać oliwą z oliwek.
Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.

Podawać:

Z chlebem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie