Ryby: Dorsz po grecku

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 700 g filetów z dorsza
  • 600 g cebuli
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 pomidory
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Przyrządzenie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na złoty kolor.
Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wysmarować masłem.
Włożyć umyte, osączone posolone filety.
Obłożyć je usmażoną cebulą i czosnkiem.
Na każdej porcji położyć plasterki pomidora i cytryny.
Skropić potrawę wodą, około 1/2 szklanki, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Piec 30 minut.

Podawać:

Polane sosem wytworzonym podczas pieczenia, ze świeżym białym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie