Ryby: Dorsz po baskijsku

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza
  • 1 kostka rosołu z kury KNORR
  • 90 g boczku wędzonego
  • 120 g chorizo
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  • 150 g ciecierzycy z puszki
  • 3 kawałki papryki marynowanej
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml oleju
  • 3 łyżki listków pietruszki

marynata:

  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka papryki chili w proszku
  • 100 ml oliwy

Przyrządzenie:

Rybę pokroić na steki, doprawić solą, pieprzem i chili, włożyć do miski i polać 100 ml oliwy.
Odstawić na 15 minut.
Zagotować 500 ml wody, dodać kostkę rosołową, wymieszać i gotować przez 1 minutę.
Boczek i chorizo pokroić w paseczki i usmażyć na pozostałej oliwie.
Kiedy tłuszcz się wytopi dodać cebulę, czosnek, marchewkę i ciecierzycę, wymieszać.
Dodać 2 chochle rosołu, gotować aż marchewka będzie miękka.
Paprykę pokroić w trójkąty i dodać do garnka wraz z pomidorem, wymieszać.
Rybę oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy i usmażyć na niej rybę.
W rondlu rozgrzać olej i usmażyć w nim pietruszkę.
Na talerzu ułożyć miksturę z boczku i chorizo, na wierzchu ułożyć rybę i posypać pietruszką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie