Ryby: Dorsz pieczony z warzywami

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 1 średni filet dorsza
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Vegeta
  • pieprz
  • sól

sos:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g żółtego ser
  • 1 jajko
  • pieprz
  • świeży koperek

Przyrządzenie:

Dorsza umyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć Vegetą, skropić obficie sokie z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Marchewki obrać, pokroić w słupki, cukinię pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć i zdjąć z patelni.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę, na to marchewkę z cukinią, posypać przyprawą do ryb.
Na warzywach ułożyć kawałki ryby, posypać pieprzem.
Przyrządzić sos mieszając roztrzepane jajko z jogurtem startym na drobnej tarce serem i pieprzem.
Gotowym sosem polać kawałki ryby.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie