Przekąski i dodatki: Utopenec

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 700 g serdelków
  • 100 g cebuli
  • 100 g papryki
  • woda
  • ocet
  • sól
  • czarny pieprz ziarnisty
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • chili
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kolendra
  • gorczyca

Przyrządzenie:

Serdelki obrać z osłonek, nadroić wzdłuż.
Do środka serdelków włożyć po talarku cebuli i krążku papryki,
a następnie spiąć serdelek wykałaczką.
Tak przygotowane utopence włożyć do słoika,
zasypać pozostałą cebulą i papryką pokrojoną w kostkę.
Przygotować zalewę:
- wymieszać 3 szklanki wody i 1 szklanę octu, dodać przyprawy, zagotować i schłodzić.
Tak przygotowaną zalewą zalać słoik z utopencami.
Całość pozostawiać w słoiku przez trzy dni, potem wylać zalewę.

Podawać:

Na zimno.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie