Składniki:
Kruche ciasto:
Farsz:
Przyrządzenie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i pokrojone na kawałki masło.
Siekać masło razem z mąką nożem na malutkie kawałeczki, zagarniając mąkę do środka.
Dodawać po łyżce wody, szybko zagnieść ciasto i uformować kulę.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na placek o średnicy około 35 cm.
Z ciasta wyciąć 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremek. Wyłożyć nim foremki.
Nożem wyrównać wystające brzegi z ciasta, spód podziurkować widelcem.
Wstawić do piekarnika na 25 minut lub do czasu aż ciasto lekko się zarumieni.
Kurki umyć i osuszyć, większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości.
Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć kurki.
Posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie.
W połowie smażenia dodać masło oraz cebulkę.
Przełożyć do miseczki i ostudzić.
Dodać posiekane zioła (odkładając część do dekoracji), tarty Parmezan oraz ser kozi.
Jajko roztrzepać ze śmietanką i wlać do grzybów.
Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Foremki wyjąć z piekarnika, napełnić farszem i posypać orzeszkami pinii.
Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut,
aż ciasto będzie złociste a farsz ścięty i lekko zrumieniony.
Posypać odłożonymi ziołami.