Przekąski i dodatki: Smażone ziemniaki z rozmarynem

Piotr Kowalczyk
30.10.2015

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 60 g sklarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki.
Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki.
Kiedy woda ponownie zawrze, odcedzić ziemniaki i osuszyć.
W naczyniu z grubym dnem roztopić masło na 3 mm warstwę.
Wrzucić ziemniaki i smażyć przez 4 minut cały czas mieszając, aż będą złociste.
Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu potrząsając naczyniem.
Pod koniec dodać rozmaryn.
Miękkie ziemniaki doprawić solą i pieprzem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie