Przekąski i dodatki: Sajgonki

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 10 sztuk papieru ryżowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • kilka chińskich grzybów
  • kilka sporych pieczarek
  • garść makaronu sojowego
  • średnia marchewka
  • cebula
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej
  • pół puszki kiełków sojowych
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej

Przyrządzenie:

Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut,
po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
Mielone mięso lekko podsmażyć z solą i pieprzem.
Przerzucić do głębokiej miski.
Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto.
Pieczarki poddusić na patelni z solą, a potem drobno pokroić.
Marchewkę pokroić w słupki, poddusić.
Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć.
Makaron sojowy wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty.
Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem,
dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie,
położyc na deskę, tak aby płatki się nie stykały, aż zmięknie.
Na płatki papieru ryżowego nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki.
Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.

Podawać:

Ze słodko-pikantnym sosem chili.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie