Przekąski i dodatki: Ryż do sushi

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu japońskiego do sushi
  • 1 i ½ szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przyrządzenie:

Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą, aż woda straci mleczny kolor.
Zagotować ryż z 1 i ½ szklanki wody. Gotować przez 2 minuty, po czym zmniejszyć płomień do minimum.
Przykryć garnek pokrywką i gotować przez kolejne 20 minut.
W czasie gdy ryż gotuje się przygotować mieszankę octową.
W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
Odstawić do wystygnięcia. Po 20 minutach ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę.
Wyłączyć ogień, wypuścić parę i następnie trzymać ryż pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
Przesypać ryż do dużej miski, pokropić octem z cukrem i solą, wymieszać dokładnie drewnianą łopatką.

Podawać:

Do sushi, oczywiście.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie