Składniki:
Przyrządzenie:
Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą, aż woda straci mleczny kolor.
Zagotować ryż z 1 i ½ szklanki wody. Gotować przez 2 minuty, po czym zmniejszyć płomień do minimum.
Przykryć garnek pokrywką i gotować przez kolejne 20 minut.
W czasie gdy ryż gotuje się przygotować mieszankę octową.
W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
Odstawić do wystygnięcia. Po 20 minutach ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę.
Wyłączyć ogień, wypuścić parę i następnie trzymać ryż pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
Przesypać ryż do dużej miski, pokropić octem z cukrem i solą, wymieszać dokładnie drewnianą łopatką.
Podawać:
Do sushi, oczywiście.