Przekąski i dodatki: Roladki z łososia na musie selerowym

Piotr Kowalczyk
30.10.2015

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ cebuli
  • 150 g selera naciowego
  • 1 nieduży ziemniak
  • 300 g filetów z łososia bez skóry i ości
  • 4-6 cienkich plasterków chudego bekonu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść rukoli
  • olej
  • mąka
  • biały ryż

Przyrządzenie:

W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę,
chwilę podsmażyć nie rumieniąc.
Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i selera.
Smażyć nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlać niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryć warzywa (lepiej mniej niż za dużo).
Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż do miękkości warzyw.
Przetrzeć przez sito, nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
Łososia przekroić w poprzek na cieńsze plastry, zwinąć w roladki i owinąć w bekon.
Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać ½ cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek.
Czosnek wyjąć i włożyć roladki.
Smażyć je na średnio dużym ogniu aby ładnie się zrumieniły z każdej strony.
Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku,
wyłożyć roladki, wyjmując wcześniej wykałaczki.
Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podawać:

Z białym ryżem lub ziemniakami z wody.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie