Składniki:
Przyrządzenie:
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekaną cebulę,
chwilę podsmażyć nie rumieniąc.
Dodać pokrojonego w małe kawałeczki ziemniaka i selera.
Smażyć nie rumieniąc przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlać niewielką ilość wody, tak aby tylko przykryć warzywa (lepiej mniej niż za dużo).
Posolić do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż do miękkości warzyw.
Przetrzeć przez sito, nie miksować, gdyż mogą pozostać włókna selera.
Łososia przekroić w poprzek na cieńsze plastry, zwinąć w roladki i owinąć w bekon.
Jeśli potrzeba, spiąć wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać ½ cm warstwę oleju i zrumienić pokrojony na plasterki czosnek.
Czosnek wyjąć i włożyć roladki.
Smażyć je na średnio dużym ogniu aby ładnie się zrumieniły z każdej strony.
Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Na talerzach rozsmarować gorący mus selerowy, rozłożyć po kawałeczku czosnku,
wyłożyć roladki, wyjmując wcześniej wykałaczki.
Udekorować rukolą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać:
Z białym ryżem lub ziemniakami z wody.