Składniki:
Przyrządzenie:
Bulion z szafranem rozgrzać w rondlu na średnim ogniu.
Gdy odwar będzie gorący, lecz nie wrzący, zmniejszyć ogień na minimum i gotować dalej.
W innym garnku stopić 2 łyżki masła na średnim ogniu.
Dodać cebulę i czosnek. Dusić, aż cebula będdzie miękka, przez około 5 minut.
Wsypać ryż, mieszać do czasu aż będzie obtoczony w maśle.
Wlać wino i gotować na małym ogniu, aż wino się wchłanie.
Wlać połowę rosołu z szafranem i gotować na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn się wchłonie.
Wlać pozostałą połowę rosołu i powtórzyć proces, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Zdjąć z ognia i dodać łyżkę masła, sery Romano i parmezanem, mieszać aż ser się roztopi.
Podawać:
Natychmiast.