Przekąski i dodatki: Risotto mediolańskie

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • ½ łyżeczki szafranu zgnieciony wątki
  • 3 łyżki masła
  • ½ średniej żółtej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • ¼ szklanki tartego sera Romano
  • ¼ szklanki tartego sera parmezan

Przyrządzenie:

Bulion z szafranem rozgrzać w rondlu na średnim ogniu.
Gdy odwar będzie gorący, lecz nie wrzący, zmniejszyć ogień na minimum i gotować dalej.
W innym garnku stopić 2 łyżki masła na średnim ogniu.
Dodać cebulę i czosnek. Dusić, aż cebula będdzie miękka, przez około 5 minut.
Wsypać ryż, mieszać do czasu aż będzie obtoczony w maśle.
Wlać wino i gotować na małym ogniu, aż wino się wchłanie.
Wlać połowę rosołu z szafranem i gotować na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn się wchłonie.
Wlać pozostałą połowę rosołu i powtórzyć proces, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.
Zdjąć z ognia i dodać łyżkę masła, sery Romano i parmezanem, mieszać aż ser się roztopi.

Podawać:

Natychmiast.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie