Przekąski i dodatki: Purée z porów

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 3 pory
  • 1 cebula
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Obrać pory z kilku zewnętrznych liści, odciąć korzeń i zieloną część warzywa, pokroić na kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować na drobno.
Rozpuścić masło w garnku, podsmażyć cebulę i pory, dobrze wymieszać.
Dorzucić do garnka ziemniaki, posypać solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut.
Po ugotowaniu całość dobrze rozgnieść, jeżeli purée jest zbyt suche dodać jeszcze trochę mleka.
Jeszcze raz doprawić, według własnego uznania.

Podawać:

Do mięsa lub ryby.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie