Przekąski i dodatki: Polenta

Mateusz Nowak
30.10.2015

Składniki:

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 2 litry wody
  • 15 g soli

Przyrządzenie:

W dużym garnku zagotować wodę, mocno posolić i wsypać kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając.
Im polenta robi się gęstsza, tym mocniej należy ją mieszać.
Gdyby powstawały grudki, należy je rozgniatać o brzegi garnka.
Gdy cała kasza będzie wsypana, ciągle mieszając, gotować przez około 45 minut na małym ogniu.
Na dnie wytworzy się skorupa.
Polenta będzie gotowa, kiedy oderwie się ją od tej skorupy.
Wykłada się ją na deskę i rozprowadza szerokim nożem lub specjalną łopatką.
Gorącą tnie się delikatnie nitką, a ostudzoną nożem.

Podawać:

Do ryb, drobiu, krewetek, jagnięciny...

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie