Przekąski i dodatki: Placki ziemniaczane z sosem paprykowym

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ketchup
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1 listek laurowy

Przyrządzenie:

Jedną cebulę posiekać, papryki pokroić w 2 cm paseczki.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę, przesmażyć.
Dodać koncentrat, podlać niedużą ilością wody, przyprawić solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru do smaku.
Włożyć listek laurowy i dusić około 15 minut, aż papryka będzie miękka.
Pod koniec duszenia dodać ketchup.
Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na placki, nadmiar płynu odcisnąć przez ścierkę, przełożyć do miski.
Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Partiami nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć placki na złoto z obu stron.

Podawać:

Polane przygotowanym sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie