Przekąski i dodatki: Pierożki z wieprzowiną i krewetkami

Antoni Kwapisz
30.10.2015

Składniki:

  • 200 g mielonego karczku wieprzowego
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • piana z jednego białka
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz

ciasto:

  • 2 szklanki pszennej mąki
  • ½  szklanki wrzątku
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju

Przyrządzenie:

Mieloną wieprzowinę smażyć na oleju z pokrojoną dymką i łyżką sosu sojowego przez około 5 minut.
Wystudzić, usunąć nadmiar tłuszczu.
Krewetki posiekać i wymieszać z wystudzonym mięsem, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym.
Z uśmiechem na ustach popieprzyć i ewentualnie dosolić.
Wymieszać z ubitym białkiem i farsz gotowy.
Do miski wsypać mąkę i wlać wrzątek.
Wymieszać łyżką dolewając zimną wodę i olej.
Wyrabić na gładkie ciasto, wałkować cienko i wyciąć kwadraty o bokach 8x8 cm.
Na kwadratach ciasta ułożyć po łyżeczce farszu i skleić ciasto jak pierożki won ton.
Gotować na parze przez 5-8 minut lub we wrzątku przez 3-5 minut.
Można zastosować zwykłe ciasto pierogowe.

Podawać:

Z sosem sojowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie