Składniki:
Przyrządzenie:
Mięso włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, kilka liści laurowych, 10 sztuk ziela angielskiego,
7 ziaren pieprzu czarnego, obraną cebulę i grzyby.
Wszystko zalać wodą tak, aby było przykryte całkowicie.
Gotować przez 2 godziny na małym ogniu.
Po ostudzeniu obrać mięso z kości, wyjąć włoszczyznę i przyprawy.
Zmielić jak najdrobniej.
Dodać jajka, pozostałe przyprawy drobno utłuczone.
Wyrobić ręką dokładnie, tak by wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Nasmarować smalcem formy do pieczenia, posypać bułką tartą i nałożyć pasztet do ¾ wysokości.
Piec w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku 1 godz.
Podawać:
Ułożony na półmisku, pokrojony w dosyć grube plastry.
Oddzielnie podać chrzan, borówki lub żurawiny, sos tatarski.