Przekąski i dodatki: Pasztet z gęsi

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 1 gęś około 3 kg
  • 1 wątróbka z gęsi
  • 300 g wątróbki cielęcej
  • ½ kg miękkiej wieprzowiny
  • 1 kg ciemnego mięsa z indyka
  • włoszczyzna
  • 4 cebule
  • 1 duża garść grzybów
  • ½ bułki paryskiej
  • 5 jajek
  • sól
  • odrobina smalcu
  • tarta bułka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • jałowiec

Przyrządzenie:

Mięso włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, kilka liści laurowych, 10 sztuk ziela angielskiego,
7 ziaren pieprzu czarnego, obraną cebulę i grzyby.
Wszystko zalać wodą tak, aby było przykryte całkowicie.
Gotować przez 2 godziny na małym ogniu.
Po ostudzeniu obrać mięso z kości, wyjąć włoszczyznę i przyprawy.
Zmielić jak najdrobniej.
Dodać jajka, pozostałe przyprawy drobno utłuczone.
Wyrobić ręką dokładnie, tak by wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Nasmarować smalcem formy do pieczenia, posypać bułką tartą i nałożyć pasztet do ¾ wysokości.
Piec w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku 1 godz.

Podawać:

Ułożony na półmisku, pokrojony w dosyć grube plastry.
Oddzielnie podać chrzan, borówki lub żurawiny, sos tatarski.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie