Składniki:
Przyrządzenie:
Karkówkę i boczek pokroić w kostkę, wymieszać z jednym jajkiem,
dorzucić ziele angielskie, zalać brandy i przyprawić solą oraz pieprzem.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie wyjąć mięso, odsączyć z zalewy i pokroić razem z wątróbkami i cebulą w kostkę.
Zmielić kilkukrotnie razem z jajkiem oraz wiśniówką i doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Słoninę pokroić w plastry i wyłożyć nią spód i boki formy.
Włożyć mięsną masę, przykryć plastrami słoniny, posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi
i udekorować gałązkami tymianku.
Piec około 2 godzin w kąpieli wodnej (szynkowar)
(naczynie z pasztetem musi być lekko zanurzone w większej formie z wodą),
lub w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.
Ostudzić i wstawić przynajmniej na 2 godziny do lodówki.