Przekąski i dodatki: Pasztet wieprzowy z wątróbką

Maciej Piwowski
30.10.2015

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 250 g boczku bez skóry
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 200 g słoniny
  • 2 jajka
  • 1 kieliszek brandy
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 50 ml wiśniówki
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 gałązki tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Karkówkę i boczek pokroić w kostkę, wymieszać z jednym jajkiem,
dorzucić ziele angielskie, zalać brandy i przyprawić solą oraz pieprzem.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie wyjąć mięso, odsączyć z zalewy i pokroić razem z wątróbkami i cebulą w kostkę.
Zmielić kilkukrotnie razem z jajkiem oraz wiśniówką i doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Słoninę pokroić w plastry i wyłożyć nią spód i boki formy.
Włożyć mięsną masę, przykryć plastrami słoniny, posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi
i udekorować gałązkami tymianku.
Piec około 2 godzin w kąpieli wodnej (szynkowar)
(naczynie z pasztetem musi być lekko zanurzone w większej formie z wodą),
lub w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.
Ostudzić i wstawić przynajmniej na 2 godziny do lodówki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie