Przekąski i dodatki: Omlet z szynką i serem

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ małej cebuli
  • duży plaster szynki
  • ½ ząbku czosnku
  • dwie łyżki startego żółtego sera
  • tymianek
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • masło

Przyrządzenie:

Jajka ubić, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, tak aby się to zrobiło puszyste.
Na patelni rozgrzać masło i wylać na to ciasto.
Smażyć na małym ogniu.
Cebulę, szynkę i czosnek posiekać.
Gdy spód omletu się zetnie, a wierzch będzie jeszcze płynny, posypać nadzienie na całej powierzchni omletu.
Doprawić solą i pieprzem.
Gdy wierzch omletu już się zetnie obrócić omlet na drugą stronę.
Gdy się zrumieni kłaść na talerz.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie