Składniki:
Przyrządzenie:
Grzybki mun wypłukać, zalać wrzątkiem i odstawić by nieco napęczniały.
Napęczniałe grzybki gotować przez 10 minut w tej samej wodzie.
Odcedzić, a gdy przestygną, pokroić w wąskie, krótkie paski.
Podobnie pokroić oczyszczoną paprykę, mięso i obrane szalotki.
Do miseczki wbić jajka, roztrzepać z sosem sojowym, chili i łyżeczką wody.
Ubijać lub miksować, aż mocno się spienią.
Na patelni rozgrzać trochę oleju, wsypać posiekane grzyby, smażyć 1-2 minuty.
Dodać paprykę, cebulkę, groszek, mięso, ryż i smażyć razem, mieszając,
aż wszystkie składniki będą gorące (około 3 minut).
Wyrównać powierzchnię, zalać spienionymi jajkami,
posypać kiełkami sojowymi i smażyć na małym ogniu,
w zależności od grubości omletu, 3-5 minut,
unosząc widelcem brzegi, tak aby masa jajeczna dotarła we wszystkie zakątki.
Od czasu do czasu potrząsać patelnią, aby omlet równomiernie się usmażył.
Pulchny z wierzchu i jasnozłoty od spodu zsunąć na talerz.
Podawać:
Od razu.