Przekąski i dodatki: Omlet wiejski z polędwicą

Maciej Piwowski
30.10.2015

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 100 g drobno pokrojonych pieczarek
  • 100 g drobno pokrojonych ziemniaków
  • 50 g marchewki pokrojonej w cienkie półplasterki
  • 50 g brokułów w drobnych kawałkach
  • 25 g utartego selera
  • 25 g grobno posiekanej cebuli
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 8 jaj
  • 60 g masła
  • 2 szklanki pomidorów Pelati
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • świeża bazylia
  • sól
  • czarny, świeżo mielony pieprz

Przyrządzenie:

Sos:
Pomidory Pelati połączyć z bulionem i zagotować.
Po zagotowaniu zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem dodać miękki kawałek masła i pokrojoną bazylię.
Warzywa:
Warzywa przesmażyć na maśle, obficie pokropimy wodą.
Przykryć pokrywą i dusimy około 15 minut.
Pod koniec duszenia posolić i posypać pieprzem.
Odparować jak tylko się da.
Omlet:
Mleko wymieszać z jajkami trzepaczką rózgową.
Przestudzone warzywa wymieszać z rozmąconymi jajkami i mlekiem.
Tak przygotowaną masę podzielić na cztery części i smażyć na maśle na małym ogniu z obu stron.

Podawać:

Na płaski duży talerz wylać sos pomidorowy, na który położyć omlet.
Na omlet położyć usmażony na oleju befsztyk z polędwicy.
Udekorować listkiem świeżej bazylii.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie