Przekąski i dodatki: Omlet po warszawsku

Remigisz Szulc
30.10.2015

Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 ml śmietany
  • 50 g brzoskwiń z puszki
  • 50 g pieczonego mięsa drobiowego
  • 20 ml śmietany
  • 20 g orzechów włoskich bez łupin
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.
Brzoskwinię i mięso z drobiu pokroić w kostkę, wymieszać ze śmietaną i orzechami.
Tak uzyskany farsz dusić 3-4 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Omlet przygotować jak omlet naturalny:
Jaja umyć, wybić ze skorupek do naczynia, wlać śmietanę, posolić.
Wymieszać na jednolitą masę, wylać na patelnię na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć powoli, nie mieszając.
Gdy omlet od spodu się  podsmaży, nałożyć nadzienie, zwinąć łopatką oba brzegi do środka.
Przełożyć na ogrzany półmisek lub talerz.

Podawać:

Od razu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie