Przekąski i dodatki: Omlet po staropolsku z cukinią

Krzysztof Jagielski
30.10.2015

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 1 mała drobno pokrojona cebula
  • 1 mała pokrojona na cieniutkie plasterki cukinia
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 patelnie

Przyrządzenie:

Żółtka wymieszać z mlekiem, bułką tartą i przyprawami.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Na  patelni zeszklić cebulę, dodać cukinię i delikatnie podsmażyć aż zmięknie.
Masę żółtkowo-mleczną połączyć ostrożnie z białkami, podsypując mąką.
Nałożyć całość na przesmażoną cukinię, wyrównać powierzchnię łyżką i smażyć aż całość się zetnie.
Gdy uznamy, że pora obrócić omlet na drugą stronę, przykryć patelnię drugą,
mocno przytrzymując i obrócić do góry dnem.
Dosmażyć omlet na drugiej patelni, potem zsunąć na talerz.

Podawać:

Z chlebem posmarowanym masłem czosnkowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie