Przekąski i dodatki: Omlet na śniadanie

Krzysztof Jagielski
30.10.2015

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki mąki
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek konserwowego zielonego groszku
  • 3 plasterki szynki pokrojone w paseczki
  • pół pomidora, pokrojonego w kostkę
  • szczypiorek
  • kilka łyżek startego żółtego sera

Przyrządzenie:

Starannie, aby nie było grudek, wymieszać mleko z mąką. Jajka rozkłócić, dodać do mleka.
Dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz.
Na patelni rozpuścić masło i wlać połowę masy jajecznej.
Smażyć na średnim ogniu.
Kiedy omlet zacznie się ścinać, podważać jego boki, aby płynna masa z wierzchu spłynęła pod spód.
Smażyć tylko z jednej strony.
Na prawie ścięty omlet wsypać połowę pokrojonej szynki, groszku, szczypiorku, pomidora i sera.
Smażyć jeszcze przez chwilę, do momentu rozpuszczenia się sera.
Gotowy omlet przełożyć na talerz, złożyć na pół.
Z pozostałej części masy jajecznej zrobić tak samo drugi omlet.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie