Przekąski i dodatki: Omlet japoński

Marek Szydełko
30.10.2015

Składniki:

  • 15 jajek
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cienki por
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól

Przyrządzenie:

Przygotować ściereczkę nasyconą wodą.
Do smażenia najlepiej posłużyć się patelnią kwadratową lub bardzo płaską o równym dnie.
Dokładnie Wymieszać w naczyniu jaja, nie odrywając widelca od dna naczynia.
W sosie sojowym rozpuścić cukier, sól. Dodać do jaj. Całość dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić pędzelkiem, nadmiar oleju zlać z patelni.
Wlać cienką warstwę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, aby spód się nie zrumienił.
Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawinąć omlet w rulonik, odsunąć go na brzeg patelni.
Na odsłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy, smażyć jak wyżej.
Gdyby spód się rumienił zbyt szybko, patelnię trzeba zdjąć z ognia
i na chwilę ustawić na ściereczce nasączonej zimną wodą.
Po ścięciu drugiej warstwy przetoczyć przez nią zwiniety poprzednio rulon
tak, aby powstała na nim nowa warstwa.
Znowu odsunąć go na brzeg patelni i wlać kolejną warstwę masy,
postępować jak wyżej, do jej wyczerpania.
Powstały kilkuwarstwowy omlet lekko zrumienić z obu stron i pozostawic do wystygnięcia.
Zimny omlet pokroić ostrym nożem na trzycentymetrowe kawałki.

Podawać:

Jako przekąskę, ozdobione listkiem zielonej pietruszki i plasterkiem pora.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie